Använd rätt däck

Från och med den 31 mars varje år kan man byta från vinterdäck till sommardäck – men låt inte värmen lura dig, än kan vägunderlaget vara förrädiskt.

http://www.dreamstime.com/-image13808675Var du en av de lyckliga däckköpare som lyckades knipa billiga vinterdäck i höstas? Låt dem då sitta kvar på bilen ett tag till för vädret och väglaget just nu omkring påsk är ytterst lynnigt. Till exempel skriver tidningen Örebro Tribune om hur påsken faktiskt är en sort brytningstid mellan vinter och sommar rent vädermässigt vilket gör det viktigt att ha koll på vilka däck man har på sin kärra. Likaså menar en expert som intervjuas av Sveriges radio att det dessutom är knepigare än man kan tro med just vilka däck som man ska ha när. Han menar bland annat att man kan gå miste om försäkringspengar om man skulle ha oturen att vara med om en olycka och ha fel däck på bilen.

När ska man byta däck?

Eftersom att reglerna kring bildäck statuerar att man ska ha dubbdäck eller vinterdäck om vinterlag råder så ska man inte tro att man får använda dessa däck åter om. Det är endast fram till och med den 15 april som man får ha vinterdäck på bilen och om vinterväglaget är borta får man byta däck redan den 31 mars. Dock ska man inte ha för bråttom med att byta sina däck redan nu menar Aftonbladets egen bilexpert Robert Collin som säger till tidningen att ”Bara dumskallar byter däck redan”, vilket han mycket väl kan ha rätt i. Meteorologerna varnar nämligen för att snön kommer att komma tillbaka och då vill man nog inte stå där med sommardäck på sin bil – varken rent praktiskt eller säkerhetsmässigt.