Att tänka på vid bilköp

När vi ska köpa bil finns det många frågor och funderingar. Och det är inget konstigt, en bil är ganska dyr och den ska helst hålla många år. Så hur ska man lyckas göra en bra och lyckad affär? Här listar vi några tips åt dig som ska köpa bil.

”Ha gärna en färdig checklista som du går igenom steg för steg. Kör igenom alla växlar och kör bilen i alla olika hastigheter. Lyssna efter missljud. Det är viktigt att gå igenom hela växellådan och känna att den fungerar mellan alla växlar – upp och ner. Prova att bromsa häftigt. Släpp ratten och notera om bilen drar åt något håll. En välbalanserad bil ska vara lätt att styra och du ska inte behöva kämpa för att köra den rakt fram. En välbalanserad bil går också rakt fram även vid en kraftig inbromsning.” – se fler tips här.
Oavsett om du ska köpa en ny bil eller en begagnad bil så finns det en del att tänka på. Såklart är en ny bil alltid säkrare för dig som kund. Du vet att ingen annan har kört den innan dig. Därmed inte sagt att en ny bil aldrig kan gå sönder. Men vad ska man då tänka på för att göra en lyckad affär? Några punkter att börja med:

  • Budget. För det första så måste du ha råd. Men det har du säkert redan ifall du är på väg att köpa en bil. Går du i tankarna att köpa en ny bil men inte har pengarna så finns chans att ta ett billån på olika ställen. En möjlighet för dig som behöver bilen inom snar framtid men egentligen inte har budget för det just nu.
  • Syfte och funktion. Vad ska bilen fylla för funktion? Vad är syftet med just denna bil? Ska det vara en vardagsbil som du tar till jobbet eller ska hela familjen rymmas? Eller kanske både och? Om det är en familjebil så ska man tänka på rymlighet och bagageutrymme då vagnar och barnstolar kan ta stor plats. Är du eller någon i familjen lång måste den vara rymlig och ganska hög i tak.
  • Provkör. Provkör bilen och känn efter hur t.ex. växlarna funkar och om det finns något ljud som låter konstigt. Ha gärna en lista du går igenom. Du kan t.ex prova att bromsa hårt och känna efter hur det känns. Testa även att släppa ratten och se hur den reagerar. Om bilen är välbalanserad ska det inte vara något problem att köra rakt och den ska även köra rakt när du bromsar den hårt.
Det finns mycket att tänka på när man ska köpa bil men här har du förhoppningsvis fått lite tips på vad man kan börja fundera över. Lycka till med bilköpet!