Bilens utveckling och tjuvarnas nya knep
Vi älskar våra bilar. Älskar hur de snabbt tar oss från ett ställe till ett annat. Hur man flyger fram, så snabbt – utan att ens märka att man rör sig. Bilarna har självklart utvecklats, och fortsätter att göra det för varje år som går. Den senaste tiden har det kommit nya bilar, där man inte ens behöver vrida om nyckeln för att starta bilen. Istället låter man den vila mellan säterna, medan man bekvämt trycker på en knapp, och bilen startar. Det är fantastiskt, och många bildyrkare från förr skulle aldrig tro det om en berättade det för dem. Tyvärr utvecklas även biltjuvarna, tillsammans med bilarna. I en artikel i Svenska dagbladet kan en läsa om nya och fräcka bilstölder i Stockholm. Det handlar just om dessa nya bilar då, som inte ens kan stjälas utan att ha tillhörande nyckel. Men ändå lyckas tjuvarna! Hur? Jo, tjuvarna stjäl bilar som är påväg att säljas – och kommer uppklädd och fejkat intresserad för att titta på bilen, för att sedan lura till sig nyckeln och stjäla bilen. Det hela är väldigt ”old school” och obehagligt.
– Det här är ett slags bondfångeri som man satt i system. Det är ett väldigt fräckt sätt att utnyttja folk, säger Ulf Bäckman, informationschef på If i artikeln.
Låsa bilen, bästa skyddet
Stölder som dessa får en självklart att tänka på hur svårt det är att skydda sig. Det spelar ingen roll om man har köpt världens bästa lås – har man otur, kan tjuvarna lura en på annat sätt. Detta betyder självklart inte att man bara ska lägga sig ner och ge upp, nej man måste kämpa. Och att ha lås på sina saker (som sin bil) är väl det smartaste en kan ha. Det här får en dock att tänka på hur bilen har utvecklats genom åren, och likaså tjuvarnas teknik. Låt oss se tillbaka:
- Den första ”bilen” var en eldriven vagn, som byggdes 1832-1839 av en affärsnamn vid namn Robert Andersson. Därefter byggdes en vagn med förbränningsmotor av fransk-belharen Etienne Lenoir 1862 – men den första bensinmotorn kom 8 år senare, nämligen 1870. Det var Siegfried Marcus som experimenterade fram detta. Senare byggdes den allra första, riktiga, bilen med både motor och egen styranordning. Men det var först 1886 som en praktiskt användbar bil byggdes, eller snarare byggdes två stycken.
- Det dröjde innan bilen kom till Sverige. De var för det första alldeles för dyra och underhållskrävande för att bilen skulle slå igenom. 1913 gjordes dock Henry Ford bilen till ”var mans egendom”. Han kallade bilen för T-ford, och under 22 år såldes 15 miljoner exemplar av den i USA.
- Det dröjde som sagt innan bilen var en självklarhet för familjen. Under 1920-talet började bilen få en någorlunda stor betydelse, och det var också då (1926) som Volvo bildades – Sveriges största bilmärke.
- Andra världskrigen bromsades personbilens utveckling, och många länder satsade istället på militära fordon. Men i mitten av 40-talet kom en mängd nya modeller, vilka präglades av självbärande karosser med svepande linjer.
- 1950-talet var året då antal bilar ökade snabbt i Sverige. Fler kunde bli bilägare tack vare den mängd småbilar som tillverkades i flera europeiska länder.
Från 1960-talet och framåt har utvecklingen gått rasande fort. Modellerna avlöser varandra och fokus ligger på bekvämlighet och teknik. Tänk att man numera kan öppna bilen genom att trycka på en knapp, precis som att starta. Helt galet! Men som sagt, tjuvarna har lika stor koll på utvecklingen, som utvecklarna. Det bästa en kan göra är att ha ett bra lås – och hålla tummarna på att ingen lurar än på annat sätt.