Ny bil: låna eller leasa?

Att köpa eller hyra en ny bil kan vara svårt. Hur ska du veta vilken lösning som är rätt för just dig? Här är några tips på saker som är bra att tänka på inför en bilaffär.

Har du tidigare haft en skakig ekonomi? Ingen fara. Det är faktiskt möjligt att få billån med betalningsanmärkning. Men om man vill få bästa möjliga deal på sitt billån är det bra att börja städa upp sin ekonomi i förväg. Att samla smålån och få översikt är bra för din kreditvärdighet – något som i slutändan kommer påverka räntan på ditt billån.

Bästa billånet och leasingkontraktet

Se till att jämföra långivarnas olika erbjudanden innan du bestämmer dig. Och kom ihåg att titta på den effektiva räntan, inte den nominella, eftersom det är vad som avgör hur dyrt lånet blir i slutändan. Vilken räntesats och återbetalningstid har du råd med? Ska du välja en rak amortering eller annuitetslån? Allt det här bör man ha med i sin beräkning innan man väljer lån och betalningsplan. Ha också i åtanke att vissa analytiker börjat varna för att en billånebubbla håller på att uppstå.

Om man inte har möjlighet att köpa en bil så kan man privatleasa – en lösning som ökat kraftig i popularitet under senare år. Det kan framstå som en nackdel att binda upp sig i ett leasingkontrakt under en längre tid – men det är faktiskt möjligt att överföra leasingen till en annan person. Även här är det bra att jämföra och att begära offerter från flera återförsäljare för att säkerställa att man väljer det erbjudande som bäst passar ens behov och ekonomi. I samband med detta bör man också se vilken typ av slitage och skador man som kund kan bli ersättningsskyldig för.

Om du vill veta mer om leasing kan du kolla på klippet nedan: