Sämst på körkort

Att ta sitt körkort så fort som möjligt är drömmen för de flesta nyblivna 18-åringar men sanningen är att alla inte klarar av sina uppkörningar – och det är stockholmarna som är sämst i landet.

körkort bilskola uppkörningKörkortet har genom att tider varit en symbol för nyfunnen frihet och de flesta drömmer om att fylla 18 och ta körkort direkt just av denna anledning, vilket vi tidigare skrivit om. Men för Stockholms ungdomar är det svårt att uppfylla denna dröm, för det är nämligen stockholmarna som är sämst i hela Sverige på att ta körkort och det tar minst två uppkörningar innan en stockholmare blir godkänd. I fjol var det till exempel bara fyra av tio som faktiskt klarade sin uppkörning och totala andelen av personer som klarar både teori och körprov på första försöket minskar i hela landet enligt Trafikverket, skriver Dagens Nyheter. Dessutom var det varannan elev som kuggades och för snitteleven krävdes det nästan två uppkörningar innan kortet kunde erhållas.

Varför är det så få som klarar sig?

Anledningen till att det är så få som klara körkortet första gången är enligt Transportstyrelsen är att man inte längre skäms för att kugga på första försöket. Och man menar även att många tror att det är billigare att prova uppkörningen och teoriprovet igen istället för att fokusera på att lära sig allt ordentligt från första början – så kanske är det just därför som endast 42,5 procent av Stockholmseleverna godkändes. Där är man nämligen allra sämst i Jakobsberg och Sollentuna där endast 40,2 godkändes och man är bäst i länet i Södertälje där 46,7 procent godkända uppkörningar genomfördes i fjol.

Hur ska man lösa detta problem?

Enligt Transportstyrelsen är det introduktionskurserna för körkort som måste bli bättre för att fler ska klara körkortet på första försöket. Dessutom menar man på Transportstyrelsen att möjligheten att genomföra flera uppkörningar på samma dag bör stoppas då man tror att detta skulle göra att fler körskoleelever anstränger sig mer för att klara uppkörningen på ett försök.