Stenskott på bilrutan? Laga det direkt

Det är väldigt vanligt att få stenskott på bilrutan, men vad kan du göra åt det? Bör du ens göra något åt det? I den här artikeln får du svar på det samt får veta hur du kan göra för att förebygga att det händer. Då undviker du att spendera massor med pengar på trasiga bilrutor i onödan.

Att laga stenskott på bilrutan går att göra själv, men det bästa är att vända sig till en expert. Anledningen är att han eller hon kan avgöra om din bilruta kan lagas eller om den behöver bytas ut helt.

Varför laga stenskott?

Ett stenskott i bilrutan kan vara irriterande att titta på, men inte tillräckligt störande för att göra något åt saken. Om din bil har drabbats av ett stenskott är det viktigt att göra något åt det så fort som möjligt. En bilruta som inte är hel är nämligen väldigt skör. I bästa fall spricker rutan sakta men säkert av sig själv, tills sprickan blir så stor att du måste göra något åt det. I värsta fall ger rutan vika alldeles för lätt om du exempelvis krockar med ett klövdjur, vilket kan bli det sista du gör i livet. För att förebygga stenskott är det bästa du kan göra att inte köra för nära bilarna framför dig.

Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, säger i en intervju till Aftonbladet angående trafiksäkerheten i påsk:

”Ta det lugnt, håll avståndet och anpassa hastigheten till hur du kör.” Att hålla avstånd är med andra ord både bra mot olyckor och stenskott i bilrutan.