Tänk på detta vid bilköp

Dags att köpa en ny bil? Då finns det en hel del saker du ska tänka på. Här är några smarta tips att lägga på minnet innan du lämnar över handpenningen för bilköpet.

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa bil oavsett om det är en ny eller en begagnad. Det första du bör bestämma är vilket bränsle som ska nyttjas i tanken. Många ger rådet att undvika diesel om det går, i alla fall när det gäller begagnade dieselbilar. Många städer inför nu dieselförbud efter de senaste skandalerna inom bilvärlden där det kortfattat visade sig att diesel är farligare för människan att andas in än man tidigare trott. Många sneglar istället mot en elbil som alternativ till den bensindrivna bilen, men idag finns det väldigt få bilar på marknaden som håller en tillräckligt bra räckvidd, även om många modeller närmar sig den gränsen. Det är viktigt att tänka på vart du ska ladda bilen, hemma och/ eller på jobbet.

Ny fordonskatt

När du lägger sin budget för att köpa en ny bil måste du även räkna med den nya högre fordonsskatten, som påverkar bilar med höga koldioxidutsläpp de tre första åren. Det är viktigt att läsa på innan vilken motor som sitter i bilen, annars kommer det att kosta en hel del pengar extra. Den höjda skatten gäller bara nya bilar, så begagnade påverkas inte. Ett bra sätt är att ta reda på vilken miljöklass bilen har och sedan jämföra med skatteverkets uppgifter för beskattning.

Tänk på framtida värdeminskning

Oavsett om du köper begagnat, nytt eller privatleasar, är värdeminskningen den största kostnaden vid ett bilköp. En helt ny bil tappar i värde samma sekund den rullar ut från handlaren och en begagnad nyare bil, tappar även den under de första fyra åren, där bilens värde halveras innan det långsamt planar ut lite. Privatleasing är ett alternativ som innebär att du hyr bilen över en period. Fördelen är att du slipper binda kapital i bilen men nackdelen är att du istället måste binda sig till ett visst antal mil per år, och det kan vara svårt att förutse vilka behov som existerar längre fram i tiden.