Tjusningen med att skaffa snabb båt

Att åka båt är frihet och ett av de bästa sätten att upptäcka fördelarna med den unika svenska allemansrätten. Friheten avnjuts förmodligen på bästa sätt genom att färdas i en snabb båt. Det finns dock en del att tänka på, här kan du därför läsa lite om sjövett.

Så länge du inte hör till dem som drabbas av sjösjuka håller du förmodligen med om att det är något alldeles särskilt med att åka båt. Oavsett om det handlar om en segelbåt eller något snabbare. Att köra en snabb båt har dock en särskild charm, inte minst för att utrymmet att åka riktigt fort är större på sjön eller havet jämfört med att köra en snabb bil. Hos Ryds hittar du ett brett sortiment av sportiga båtar som anpassats för nordliga vatten. Kom dock ihåg, att även om friheten är stor på vattnet, gäller det att tänka på sjövett och använda ditt förnuft.

båt kör runt på vattnetSjövett – saker att tänka på till sjöss

Sjövett är ett begrepp som inte riktigt går att definiera och handlar i slutändan till stor del om att använda sig av det sunda förnuftet. Samlingen regler du ska följa när du kör båt är inte lika omfattande som de som gäller när du kör bil. På senare år har sjölivet dock kommit att påminna mer och mer om hur det fungerar på vägarna. Det var till exempel inte mer än några år sedan det blev förbjudet att köra båt med alkohol i blodet. En lagändring som har gjort att kustbevakningen nu, liksom polisen, ofta genomför nykterhets- och fartkontroller till sjöss. Det är inte det enda med att köra båt som påminner om att köra bil. Håll god uppsikt över dina omgivningar och liksom när du kör bil ska du hålla till höger när du rör dig på vatten.

Ansvaret vilar på ägaren

Tänk på att det är du som äger båten som ansvarar för eventuella skadestånd. Det kan vara bra att säkerställa att du har en ansvarsförsäkring som innefattar din båt. Annars kan notan bli dyr om det skulle vara så att oturen är framme.