Världens dyraste däck

Det här med att ha rätt däck på bilen är viktigt, i alla fall i fråga om sommar- och vinterdäck, men kanske inte fullt lika mycket när det kommer till om man har en billig eller dyr bil – har du dock en dyr bil och pengar att spendera kan du alltid köpa dig världens dyraste däck, de kostar 5 miljoner setet och är smyckade både med guld och diamanter.

Däck ensamtDet finns däck och det finns däck, när man talar om bilar. Och den som har lite extra pengar över från sitt bilköp har nog inga problem med att betala en extra slant för att verkligen få de däck denne vill ha på sin nya bil. Vill man, så kan man till exempel köpa däck som kostar mer än vad en Ferrari gör, men då får man också det där lilla extra. Dock kan man inte säga så mycket om dessa däcks våtgrepp, buller eller ens bromssträcka, något man enligt Aftonbladet inte räknar med är nämligen att dessa kommer utsättas för standardtester – dessa däck är nog mer för att skapa avundsjuka än till för att köra på vägarna med. Däcken är nämligen utsmyckade med både guld och diamanter vilket också gör att prislappen landar på mer än fem miljoner kronor, något som gjort att däcken även omnämnts i Guiness rekordbok som världens dyraste bildäck.

En hyllning till Dubai

Företaget bakom däcken, Z-Tyres, har i ett uttalande berättat att man skapat däcken som en hyllning både till märkets specialkompetens och till emiratet Dubai. Till exempel har företagets chef sagt att man från företagets sida vill tacka både Dubai och hans höghet Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum för dessa tillsammans fostrat en så kretiv miljö i landet att tillverkningen av däcken ens varit möjligt eftersom det gjort att man från Z-Tyres sida kunnat drömma och utveckla något man benämner som ”världsrekordsidéer”. Och i ett land där bilisterna är villiga att betala tusenlappar för en snygg registreringsskylt på bilen så är nog ett 5-femiljoners däckset inte något man lyfter på ögonbrynen åt – något som också görs tydligt av att däcken dessutom redan hittat hem till en köpare.